Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011-2012 (4)

2012.04.18

5.      TÉTEL

Ismertesse a növényházi vágónövényeket! Soroljon fel növényházi vágott zöldeket (min. 5db)

 

A vágott zöldet adó levéldísznövények sajátossága, hogy leveleit levágva vázában tartósak, némelyek tartósabbak a vágott virágnál is! Ma már széles a választék a levélzöldek között, a modern virágkötészet igényli a változatos különleges levélzöldeket! Kifejezetten vágott zöldnek termesztett fajok mellett számos cserepes levéldísznövény levele vagy hajtása alkalmas virágkötészeti felhasználásra! A legnagyobb mennyiségben használt asparagus fajokat magvetéssel szaporítjuk és növényházba vagy fóliasátorba kiültetve neveljük! A páfrányok közül kimondottan vágásra a bőrpáfrányt termesztik, míg az új divatos vágott zöldeket (Eucalyptus, fűfélék, sások stb.) importból vagy a szabadban történő gyűjtésből vásárolják fel!

Asparagus setaceus (Asparagus plumosus) – liliaceae család (liliomfélék)-fátyol aszparágusz

-          Sz: D-Afrika, K-Afrika

-          D: fillokládium (levélszerű szárképlet)

-          F: vágott zöld és cserepes növényként is értékesíthető

-          Egyéb tulajdonság: Hajtása szúrós

-          L: Kúszó erősen ágas félcserje, a főhajtás nagyon vékony hengeres kopasz és zöld, ágai elállóak, fillokládiumok alakjukon kicsi szúrós, visszafelé hajló tövisekben hegyeződnek ki! A legfelső fillokládiumok serte szerűek, mindössze 3-5 mm hosszúak. Virágai egyesével állnak, ősszel virágzik, termése lila bogyó!

-          I: Meleg igényes, nyáron elviseli a 28-30 °C-os meleget is, de 20 °C-on hajtásai optimálisan fejlődnek! Tűző napot nem tűri, nyáron árnyékolni kell! Nagy a víz és pára igénye. A talaját öntözzük, mert ha estig a növény nedves marad, akkor könnyen megbetegszik! Gyengén savanyú, laza, tápdús talajt kíván! 3-5 évig is helyben maradó kultúra, ezért a talaját 30-40 cm mélyen átdolgozzuk, 12-15 kg érett marhatrágyát és 120-160 g komplex műtrágyát keverünk hozzá négyzetméterenként! A hideg pangó vizes talajt nem tűri. Nitrogén igényes, de a só koncentrációra kényes, ezért egy-két ezrelékes tápoldattal öntözzük!

-          Termesztéstechnológia: Növényházban vagy fóliasátorban egyaránt termeszthető! A legjobb téli növekedést talajfűtéssel érhetjük el. Legjobb főkultúraként, de más növénnyel társítva is nevelhető! Ivaros úton magvetéssel szaporítjuk, de az új fajtákat már meriklónozással is nevelhetők! Magvetés előtt a magvakat 4-5 ezrelékes langyos sóoldatban 24-36 órát áztatjuk, majd lemossuk! A magvetés ősszel vagy télen történik, szaporító ládába vagy növényasztalra! A magvak 8-10 hét alatt kicsíráznak, majd a kifejlett magoncokat kettesével 8-9-es cserépbe ültetjük. A talajba kiültetés optimális ideje a tavasz, mert így őszig a tövek megerősödnek, és a hajtások nagy mennyiségben vághatók. 30 cm magasra kiemelt 1,4 m széles ágyakba ültetünk 15*15 vagy 15*20 cm tőtávolságra ültetjük! Az állomány éves kezelési munkái öntözésből, tápoldatozásból, délelőtti párásításból, talajlazításból, állomány tisztításából és növény védelemből áll! Kerüljük a káros só feldúsulást, ezért a talajt bő vízadagokkal mossuk át! A hajtások akkor érettek vágásra, ha növekedésüket befejezték. A vágást ollóval végezzük és a hajtásokat tövig vágjuk le, hosszúságra történő osztályozás után a hajtásokat 10 szálas csomókba és 5 csomóból összekötött kötegekbe kötjük!

            K: A talaj magas mésztartalmának hatására, vagy levegőtlensége miatt klorózis léphet fel! A fillokládiumok hullását a magas hőmérsékletű száraz levegő vagy az alacsony hőmérséklet és túlöntözés is előidézheti!

            B: Spárga rozsda, Botrítisz, levéltetvek, takácsatka, spárgabogár!

 

Asparagus densiflorus (Asparagus sprengeri) – Tűlevelű aszparágusz

            Sz: D-Afrikából származik

            D: fillokládiumok

            F: vágott zöld és cserepes növény, szúrós szárú

            L: Erősen elágazó félcserje, hajtása fás, sok barázdás, az ágak keresztben átellenesek! A valódi levelek a száron visszahajlottak, szúrós 1-3 mm hosszú tövissé alakultak! A fillokládiumok egyesével, kettesével, ritkábban három-négyesével állnak! Fillokládiumok szálasak, laposak, kopaszok! 1,5-3 cm hosszúak, 1,2 mm szélesek! Virágzata fürt virág, virágok kicsik, fehérek, illatosak, termés 1-3 magvú piros bogyó!

            I: Mérsékelt házi, teleltetéskor hidegházi kultúra! Fényigényes, teleltetése hidegházban. Fényigényes, a tűző napot is elviseli. Kevésbé páraigényes, a víz megkötésére a gyökereken úgynevezett koloncokat nevel, így a szárazabb körülményeket is elviseli!

            Termesztése: lsd. Asparagus setacesu, a különbség annyi, hogy szedéskor tarra vágható, hozama kisebb, és kevésbé keresett, így kisebb jelentőségű vágott zöld! Télen szalmával takarva fűtés nélkül is átteleltethető!

 

Asparagus falcatus – Sarlós díszspárga

            Sz: Trópusi Ázsia

            F: Vágott zöld vagy cserepes

            L: Dúsan elágazó törzsű, 15 m-re is megnövő, fásodó szürkés barnás kérgű lián! Fillokládiumai a hajtásvégeken sarló alakúak és lándzsásak, hullámos szélűek 5-10 cm hosszúak, és 5 mm szélesek! Virágai fehérek, laza fürtben állnak, bogyótermésük barna színű.

 

Asparagus umbellatus (Asparagus myriocladus) – szabadföldi aszparágusz

            Sz: Madeira szigetéről

            D: Fillokládiumok

            F: vágott zöld

            L: Félfás cserje. Karcsú, alul fásodó, csíkos félfás fásodó hajtásokkal! Ágai gyengén lehajlóak. Tű alakú, háromszögletes, merev tövises hegyben végződő fillokládiumok, 10-esével, 20-asával állnak, 2-3 cm hosszúak, sötétzöldek! Termése borsó nagyságú, sárga, vagy sötétpiros színű bogyó!

 

Rhumora adiantiformis - bőrpáfrány

            Sz: Déli félteke, Ausztrália, Új-Zéland

            D: Lombozata

            F: Vágott zöld, álámpolna

            L: Hosszú barna, pikkelyes gyöktörzse van, ebből fejlődnek ki a háromszögletű, sötétzöld bőrszerű levelek, 90-150 cm nagyra is megnőhetnek

            I: Melegigényes, félárnyékos helyet kedveli, vízigényes, de a pangó vizet nem tűri, laza, jó vízáteresztő képességű tőzeges talajt kedveli!

            T: Kiemelt ágyásokba ültetjük, a talajfűtést meghálálja, tápanyagigényes, de nem tűri a magas só koncentrációt. Az érett kifejlett leveleket szedjük, osztályozzuk, majd 10-esével csomózzuk!

            K: Levéltetvek és pajzstetvek károsíthatják

 

EGYÉB VÁGOTT ZÖLDEK

 

Eucalyptus fajok – (Mirtaceae) - Mirtusz félék családjába tartozik

            Sz: Ausztráliából származik, ahol több mint 500 fajuk ismert!

            L: Levelei fiatalon gyakran kékesszürkék, csaknem levélnyél nélküliek! Az idősebb hajtások levelei lecsüngőek! Fagyérzékenyek, és kifejezetten fényigényesek, gazdaságos termesztésük hazánkban nem megoldott!

            F: Levéldísznövények leveleinek hajtásainak felhasználási lehetőségei: Nagyobb anyatelepekről vagy nagy létszámú kultúrákból szedhető levelek illetve hajtások! (Monstera levél, Pálma levelek, Ficus fajok, Phylodendron levelek, Codieum levelek, Flamingó virág levelei, Hedera hajtások, Páfrányok levelei, Clorofitum indák, Fatsia levél stb.)

Billbergia decora:

            Sz: Peru, Brazília, Bolívia

            D: Virága, Lombozata

            F: Cserepes, alkalmi dísznövény

            L: Levélrózsája hosszú, karcsú, tölcsér szerű, jól sarjadzik, levelek külső oldalát fehér keresztcsíkok díszítik, nyíláskor a porzók a virágból messze kiállnak. A lisztes bevonatú virágzat csüngő, laza fürt, rózsaszín fellevelekkel, virágai pedig zöldek! Virágzásuk rövid, alig egy hétig tart, egy – egy virág csupán egy napig nyílik!

            I: Egyik legelterjedtebb talajlakó Bromélia, hidegházi viszonyokat is jól tűri. Magvetéssel és sarjakról is jól szaporítható!

Cryptantus zonatus:

            Sz: Brazília

            D: Levele, lombozata

            F: Növénytál és Florárium beültetésekhez, illetve alkalmi cserepes dísznövényként értékesíthető!

            L: A faj ma már csak termesztésben ismert, vadon nem fordul elő. Talaj illetve korhadék lakó, levelei aszimmetrikus tőlevélrózsát alkotnak, szélesen csillagszerűen szétterülnek, a többi broméliától eltérően víztárolásra nem alkalmasak! Levelei 10-15 cm hosszúak, 3-4 cm szélesek, hullámosak, élük fűrészesen fogas, csúcsuk gyengén visszahajló, levelük világos  sötétzöld vagy világos barna, amelyet szabálytalan alakzatú, ezüstfehér sűrű keresztcsíkok díszítik! Virágai fehérek!

            I: Melegházi, és talajlakó Bromélia!

            T: Magvetéssel illetve sarjakkal szaporítjuk!

Guzmania lingulata:

            Sz: Közép – és Dél-Amerika

            D: Virága

            F: Alkalmi cserepes dísznövény

            L: Nevét a Guzman nevű spanyol gyógyszerésztől kapta! Epifíton (fán lakó) 40-50 cm hosszú, és 5 cm széles levelei tőlevél rózsát alkotnak! Levelek fonáka vöröses-barnás csíkozású! A virágzati szár 40 cm magasra is emelkedhet! A levéltő szépen kiemelkedik a levélrozettából! A virágzatot körülvevő fellevelek fénylő skarlátpirosak! Virágok fehérek!

            --- Minor: Levelek 10-20 cm hosszúak, és 1-2 cm szélesek, valamikor a Lingulata alfajának tartották, de most már külön fajként emlegetik! Itt a tömött virágzat alig emelkedik a levelek fölé! Szaporítása magvetéssel történik, termése toktermés, tehát repítő szőrös magja van, az új fajokat pedig már meriklónos szaporítási móddal szaporítjuk!

Neoregelia carolinae:

            Sz: Brazília

            D: Virágzati fellevele, Lombozata

            F: Alkalmi, dekorációs növény

L: Szentpétervári botanikus fedezte fel. A fajok Brazília epifíta vagy talajlakó fajtái! Mintegy fél méter átmérőjű levélrózsát alkotnak. A középső úgynevezett szívlevelek fényes vörös színűek! Lapos virágzatban egyesével nyílnak, sötét ibolyaszínű virágok! Szaporítása magvetéssel, bogyóterméssel, a csíkos fajtáit sarjakkal szaporítjuk!

10-én Broméliák, vágózöldek témazáró!

Vriesea splendens

            Sz: Surinam

            D: Virágzata, levélzete

            F: Alkalmi cserepes, dekorációs növény

            L: A nemzetségnek több mint 250 faja van, többé-kevésbé lágy szorosan álló levelei, víztárolásra alkalmas levélrózsát alkotnak! Levelei ép szélűek, végén lekerekített tövisszerű csúcsban végződik! A levél színe olíva-zöld alapszínű, feketés bíboros keresztirányú sávokkal! A murva levelek fénylő skarlát pirosak, tartósak, színe és alakja alapján lángoló kardnak is nevezik! Virágai sárgák! Termésük toktermés. Szaporításuk magvetés illetve merisztéma szaporítás!

Tillandsia fajok

            Sz: Közép- és Dél-Amerika

            L: több mint 500 fajuk ismert, leveleik kopaszok, ép szélűek vagy ezüstös pikkelyek borítják, levél rózsájuk a fajgazdagság miatt különböző méretű! A virágokat halpikkely szerűen elrendeződő színes levelek veszik körül. Viráguk színes változatos, kék, lila, vörös, narancssárga vagy fehér színű is lehet!

            Termesztésük: Magvetés vagy sarj, illetve indákkal, nagyon lassú növekedésűek, itthoni termesztésük nem gazdaságos, ezért importáljuk őket!

 

6.TÉTEL

Broméliák

-          Leírása: Trópusi esőerdőkben a fákra kúszó liánok titokzatos világában az Orchideák mellett élnek az ananásszal rokon különböző Broméliák is. Fő jellegzetessége ezek a növények víz tárolásra rendezkedtek be – nevezhetjük őket növényi ciszternáknak is. A fán lakó fajok gyökerükkel kapaszkodnak a magasba nyúló ágakon, ahol az életükhöz szükséges fényhez jutnak, így viszont ellentmondásba kerülnek önmagukkal, hiszen messze kerülnek a nedves talajtól, ahonnan a szintén létfontosságú vizet felveheti. Gyökerük nem alkalmas a levegő páratartalmának hasznosítására, ezért más módszerrel szerzik be a vizet. A tőnél szorosan illeszkedő levélzetük tölcsér formán összefut, vízgyűjtő edényt alakít ki, amely összegyűjti a rájuk hulló csapadékot!

-          Levél: Belső felületén víz nyelő pólusok vannak, amelyek 100 szoros nagyításban láthatók, amelyeken keresztül a levél szükség szerint vizet vesz fel a külső víztartalékból. Vízgyűjtő és tartalékoló berendezésük jóvoltából a Broméliák egyes fajai előfordulhatnak szárazabb vidéken is, de ott már rendszerint nem válik be a nyitott tölcsérhez hasonló víztartó. Broméliák egyik rokona a Tillandsia. 100.000 több kicsike fedeles ’bögrét’ illetve pikkelyt nyit ki, amikor esik az eső és ismét befedi mihelyt kezdődik a szárazság. Nagyítóval látható, hogy finom pikkly fedi szorosan a hajtások felületét, amelyet ha vizet csepegtetünk rá, fedő módjára felemelkedik és a víz alászivárog, majd ismét becsukódnak. A vízhatlan pikkelyek gondosan őrzik a megszerzett nedvességet a hősugarakat visszaverő szürke felületük a túlzott felmelegedést is akadályozza.

-          Igényük: Többségük melegházi, de van köztük mérsékelt és hidegházi fajok is, melegházi viszonyok mellett magas a páratartalom igényük. A ciszternás fajok tölcsérben állandó vízszintet tartó legtöbbször tőzeg alapú földkeverékben termesztjük. Nem tűrik a nagy tápanyag koncentrációt, só érzékenyek 0,5-1 ezrelékes tápoldattal öntözzük. A földkeverékbe tartós hatású műtrágyákat keverjünk!

-          Felhasználás: Alkalmi cserepes dísznövényként beltéri dekorációs florárium növény, vitrin beültetéshez!

-          Szaporítás:

o   Magvetés: Nagy számú állományból válogatjuk ki az egyedeket anyanövénynek. Növények virágai csak 1 napig élnek és fajonként is meg van, hogy melyik napszakban a legértékesebbek a porzók és a bibék ebben az 1-2 órában kell porozni a virágokat. Vannak fajok, amelyeket nem a rovarok poroznak be, mert a virág különös csöves szerkezetű, és emiatt a rovarok nem férnek hozzá a porzókhoz. Ezeknél a madarak pl. Kolibrik vették át a szerepüket. Gyakorlatban a csöves virág bibéjére Neoregeliák, Guzmániák. Mag termés csak mesterséges megporzással eredménye.

§  Toktermésű vagy repítő szőrös fajták – Vriesea, Guzmania, Tillandsia

Termés tokjait felnyílás előtt kell leszedni, nehogy a magok szétszóródnak száraz helyen. Vetés szaporító ládába lalapogatott nedves tőzegbe történik úgy, hogy egyenletesen legyen elosztva és ne tapadjanak össze. Magok fényen csíráznak ládákat csak üveglappal takarjuk 22-25 °C-on 15-20 nap alatt kicsíráznak, de mivel lassú fejlődéűek csak 4-5 hónapos korukban tűzdeljük őket.

§  Bogyó termésűek: Az érett bogyóból terméshúsból kimossuk a magokat, majd megszárítjuk és vetés leőtt száraz hűvös helyen fóliazacskóban 6 hónapig tartható. Vessük szaporító ládába szórtan üveglap és papír takarás 20-22 °C 10-15 nap csírázás 8-10 hetes korban tűzdeljük. Magokat laboratóriumban mesterséges táptalajra itt gyorsabb és egyenletesebb a magoncok fejlődése. Melegházi Broméliákat állandó vegetációban tartjuk, hogy minél előbb kapjunk növényeket. Hidegházi fajokat (Billbergiák) alacsonyabb hőmérsékleten 16  °C-on csíráztathatjuk téli fényszegény időszakban 14-15 °C 2-3 hónap nyugalomban. Broméliákat fajoktól függően 2-3-szor kell tűzdelni és a tűzdelés előtt méretre kell osztályozni őket. Végleges cserépbe ültetés a virágoztatás előtt 3-4 hónap történik. Cserép méretét a növény habitusa határozza meg Guzmania mino, Cryptantus, 9-es cserépbe ültetjük őket

 

ORCHIDEÁK

Növényvilág egyik leggazdagabb nemzetsége, több mint 22.000 faja van!

7.TÉTEL

ORCHIDEÁK

  1. Az orchideák jellemzői, életmódjai
  2. Orchideák felhasználási lehetőségei
  3. Szaporítási módjai
  4. Nevelése, ápolása
  5. A növények felsorolása (5 db)

Általános: Az orchideák alkotják a növényvilág legnagyobb családját, mintegy 22000 fajjal! Az orchideák a sarkok és a sivatagok kivételével egész földünkön elterjedtek. Az orchidea fajok megközelítőleg 85 %-a él trópusi, vagy szubtrópusi területeken, a többi a mérsékelt égövben! A mérsékelt égövben előforduló fajok előfordulási területe (areája) általában nagyobb, mint a trópusi vagy szubtrópusi fajoké! Több mérsékelt övi faj él 2-3 égövben (Ázsia, Európa, Amerika). Az egyenlítőhöz közeledve a nemzetség és fajgazdagság nő, az elterjedési terület nagysága pedig csökken! Közelítve az egyenlítőhöz vertikálisan (függőlegesen) is terjeszkednek, még 3-4000 m magasan is találkozhatunk velük a hegyekben! A mérsékelt övi orchideák talajlakók, a lágyszárú, többségében gumóval áttelelő növények, melyekből csak a Kárpát-medencében 23 nemzetségből több, mint 60 faj található meg. Az egyenlítő felé haladva a növényvilág képe megváltozik, a földrajzi és meteorológiai viszonyok olyan vegetáció típusok kialakulásához vezettek, amelyekben az orchideák is sajátos életmódot folytatnak! Az egyenlítőhöz közeledve a hőmérséklet horizontálisan emelkedik, a növényvilág nem kényszerül téli pihenőre, és a magas hőmérséklet magas csapadékmennyiséggel is párosul! Az őserdők világa ez, ahol a biológiai egyensúly a növényvilágban nem zárja ki, az egymás „hegyén-hátán” való élést sem! A magasra növő fákon a fény felé törtetnek a kúszó növények, és a faágakon a teher növények (epifíták) tömegét találjuk, köztük az orchidea növényeket! Az epifíta növény a fák ágain megkapaszkodva él, nem élősködik! (orchideák, broméliák, páfrányok). A tengertől távolodva a csapadék mennyisége ugyan magas, de eloszlása nem egyenletes, a növények egy része részleges pihenőt tart! A kevésbé csapadékos meleg égövi területeken a növényzet képe megváltozik, az erdőket felváltják a ligetek, vagy bozótos területek és ezek vezetnek át a sivatagokba. Az orchideák – gyérebben ugyan – kisebb számban, de a félsivatagi területekig kísérik a növényzetet! A meleg égövi hegységek fekvésüktől, tengertől való távolságuktól függően szintén változatos életlehetőségeket biztosítanak különböző magassági szinteken az orchideáknak! A hegyekben több helyen találunk terreszter, tehát földben lakó fajokat, melyek a sziklákon lévő vékony földrétegben védett helyen fejlődnek. (paphiopedilum – papucsorchideák) Az alacsonyabb területeken epifíta életmódú fajok is találhatók! Vannak olyan hegyoldalak is, melyek csapadékot gyakorlatilag alig kapnak, az állandó köd viszont biztosítja a növényzet vízszükségletét! (tillandsiák) Ebből a rövid felsorolásból is látható, hogy milyen változatos viszonyokhoz alkalmazkodtak az orchideák! A trópusi orchideák az 1700-as évek végén kerültek Európába, elsősorban az Angol főurak körében folyt versengés egy-egy új növényért! Az orchideák birtoklása ebben az időben a meggazdagodás jelképe volt. Az 1870-1890-es időszakra tehető az orchidea mánia csúcspontja. A következő évek gazdasági nehézségei és a kertészeti orchidea termesztés fejlődése lelohasztotta az orchidea vadászok vállalkozó kedvét.

b.Felhasználási lehetőségei:
            1.         Cserepes orchidea: Phalaenopsis, Cattleya, Oncidium, Mini, midi Cyrobidium

            2.         A fürtös vágott virágként való felhasználás: Cymbidium, Phalaenopsis

            3.         Celofán vagy papír dobozos csomagolás: Cymbidium, Cattleya, Paphiopedilum

 

c.

  1. Ivaros szaporítás

-          Magvetés: Régebben és a botanikai fajokat ma is steril magvetéssel szaporítják. A növényeket mesterségesen porozzuk meg, az egyik pollenjét visszük a másik egyed bibéjére! A magvak érését a magtok sárgulása vagy barnulása, felrepedése jelzi! A magvakat papírzacskóba gyűjtjük és száraz helyen tároljuk, maximum 1 évig csíraképes a mag! A növényvilág legkisebb méretű magjai az orchideáké. A magvakat steril táptalajra vetjük, amelyek tartalmazzák a csírázáshoz szükséges ásványi anyagokat! A kicsírázott magoncokat többször tűzdeljük, kezdetben táptalajra, majd amikor a növények a 3-4 cm-es méretet elérték, akkor a növényházban a megfelelő szaporító közegre! A növények ekkor a legérzékenyebbek a betegségekre, fertőzésekre, ezért a sterilitásra itt is figyelni kell!

  1. Ivartalan szaporítás:

-          szárgumóval szaporítjuk

o   cattleya, cymbidium

-          sarjakkal szaporítjuk

o   Paphiopedilum

-          tőosztással

o   Cymbidium

-          meriklónozással (szövettenyésztéssel)

o   az újabb értékes fajtákat szinte ma már csak szövettenyésztéssel szaporítják!

d.Orhideák nevelése és igénye:

Általános igények:

-          Az orchideák jó víztartó növények, de a pangó vizet nem tűrik!

o   fán lakók (epifiták): régebben tőzegmoha és páfránygyökér keverékét használták, ma főleg tő szerkezetű tőzegmohát, fenyőkérget!

o   Talajlakó orchideák (terreszterek): ezeknek az ültető közege fenyőkérek, komposzt, tőzeg, érett marhatrágyaföld és lazító anyagnak polisztirol golyócskák, vagy darált polisztirol.

A pH 5,5-5,8 legyen, amit az alkotórészek módosításával vagy takarmánymésszel (Futor) állíthatjuk be! Kb 1 köbméter földbe 2-3 kb Futor 1 pH-val emeli a talaj pH-ját! A korszerű termesztés mindkét csoportnál tőzeges alapú kemokultúrás termesztés illetve a hidrokultúrás termesztés. Tőzeggyapotba vagy műszivacs! Az orhideák sóérzékeny növények, ezért rendszeresen kell a közegüket ellenőrizni, ha magas a sókoncentráció bő langyos vízzel kell át öblíteni a talajt! Vegetatív növekedési időszakába Nitrogén túlsúlyos, míg a bimbó képződés időszakában Foszfor és Kálium túlsúlyos 0,1-1 ezrelékes tápoldattal öntözzük! Speciális cserepekben vagy léckosarakban termesztjük. A cserepek oldala és feneke is áttört legyen, hogy a gyökerek jól levegőzhessenek! A fán lakó vagy epifiton növények szeretik a magas hőmérsékletet (optimum. 22 °C) a téli és a nyári pihenési stádiumban sok fényt is igényel, májustól szeptemberig pedig árnyékolni kell a növényházban! Nyáron vagy télen 5-6 hetes pihenési időszakot kívánnak, és ekkor szárazan tartjuk a növényeket.

 

Talajlakó orchideák:

Általában mérsékelt házi növények, aktív növekedési szakaszuk áprilisban kezdődik, és fajtától függően általában június végén fejeződik be, ilyenkor az optimális hőigény 18-22 °C! A nyári bimbóképződési szakasz (jarovizáció) szeptember elejéig-közepéig tart és hossza faj és fajta specifikus! A korai virágzási fajták virágzásának hőmérséklet igénye alacsonyabb, 12-16 °C, amelyet speciális hűthető házzal tudunk biztosítani! A később virágzóknak lassúbb a szakasz lefutása, hőigénye is nagyobb 16-17 °C, és kevésbé érzékenyek a hőingadozásra!

Aechmea: 14-16 cserépbe ültetjük. Broméliák nevelési ideje 1,5-2 év. Gazdaságosabb termesztésükhöz fontos a virágzás sesrkentő anyag használata. Ehhez a virágérett növényeket Kalcium karbiddal vagy acetilén gázzal kezeljük. Gazdaságosabb és gyorsabb a nevelés acetilén oldattal állítunk elő és ezzel töltjük fel a levéltörcsékerekt. 2-4 hónap alatt kivirágoznak a növények 3-szor meg kell ismételni a kezelést. Ethrel-t is használhatunk a kezeléshez 0,1-0,2 %-os töménységben. Lemosásszerű öntözéssel. Szertöménységére a növények érzékenyebbek virág bimbó sérülhet.

Sarjakkal történő szaporítás: Neoregelia, Cryptantus, Tillandsia

 

Ananas: Gyökerük táján oldalt közvetlenül az anyanövény mellett annak szárán összefüggve számos sarjat fejleszt. Azok a sarjak amelyeknek már gyökérkezdeményük van azonnal virágzás. Gyökér nélküli sarjakat tűzdeljük majd a kallusz gyökérképződés után ültetjük át őket. Sarj leveléhez amiket évente egyszer 3 hónaponként felszedjük azokról kifejlett 5-8 leveles sarjakat leválasztjuk cserépbe ültetjük vagy tűzdeljük. Célszerű az anyanövények csúcsi részét mechanikusan vagy valamilyen vegyszerrel elpusztítani jobb sarjképzés érdekében ne növekedjen tovább ne virágozzon. Az új fajtákat meriklónozással szaporítják.

Fényigényük: Természetben a fákon való elhelyezkedésük befolyásolja.

Fényigényes fajok: pikkelyszőrösek általában ezüstös színűek száraz levegőt is jobban tűrik. Aechmea, Tillandsia

Árnyéktűrő fajok: levelük zöld növényházban árnyékolni kell őket.

Guzmania, Vriesea talajkeverék, daráltkéreg, tőzeg, fenyőtű, érett marhatrágya keveréke.

Tápoldatozás 2 hetente 0,5-1 ezrelékes tápoldattal öntözzük. Arra ügyeljünk, hogy a tápoldat tölcsérekbe ne sűrűsödjön be. Havonta átmossuk és kiürítjük a tölcséreket.

Növényvédelem: Magonckórban a palántadőlés és a fúzáriumos levélfoltosság.

Kártevői: pajzstetvek és különféle tripszek, gyapjastetvek.

 

Ananas comosus:

Származása: Brazília

Díszítő értéke: levél, virág

Felhasználása: alkalmi cserepes, virágzata virágkötészetben.

Leírás: Vadonban már nem fordul elő, gyümölcse mellett dísznövényként termesztik, 1 m hosszúságot is meghaladó 4-5 cm széles kardszerű tüskés levelei akár 1,5 m levélrózsában állnak.

Virága: tobozszerű tömötten álló rózsaszín virágokkal.

Termés: A kocsány és a termés elhúsosodik a hajtástengely túlnövi a termés csúcsát, ennek eredményeként a termés fölött a hajtáscsúcs vegetatív szaporításra alkalmas levélrózsában végződik.

Fajta: Ananas comosus variegata sárgásfehér csík húzódik a levél szélén.

Szaporítás: A szaporító anyagot sarjat imporjáljuk és 6-10 hónap alatt neveljük fel kész növénnyé. Gazdasági növény meriklónozást ennél a fajnál vezették be először.

 

Vízigényük:
Közepes víz, de magas páratartalmat igénylő növények! Öntözéskor a víz hőfoka 18-22 °C legyen! Télen 10-12 °C, nyáron 6-7 naponként öntözünk, de a magas páratartalmat folyamatosan biztosítani kell!

A növényeket közepes légterű, könnyű szerkezetes, világos esetleg speciális (hűthető növényház – korai Cymbidium) növényházakban neveljük! A fajtákat nemesítő üzemektől merisztéma növényként vásároljuk és  a vásárolt növény méretétől függően 2-3 év után válnak virágzóképessé! A termesztő üzemeknek lépést kell tartani a fajtanemesítéssel, emiatt a fajtaváltást 3-6 évenként kell elvégezni! Új színek, formák, virág nagysága miatt stb!

Általános növényvédelem:

Az öntözővíz minősége nagyon fontos a növények számára, ezért csak lágyított vagy összegyűjtött esővízzel öntözzünk!

Kórokozók:

Vírusfertőzés, a fertőzött növényeket el kell pusztítani, a szúró szívó kártevő rovarokat pedig írtani kell!

Kártevők:

Meztelencsigák, tripszek, azták, levéltetvek!

Virágzáskor a legnagyobb ellenségük a poszméhek vagy rovarok okozzák, ugyanis ha beporozzák, akkor a beporzott virágok egy – két nap alatt tönkremennek!

 

Phalaenopsis hibridek (lepke orchideák)

Sz: D-K Ázsia Ausztráliától terjed az areája …

F: Vágott, Cserepes virág

L: Állandóan meleg párás környezetet igényel! A nemzetség hajtástípusa egytengelyű vagy monopodiális! Rövid vastag törzsén aránylag kevés (4-6-10 nagy felületű széles, bőrszerű levél látható) Epifiton növények! Léggyökerei rátapadnak az edényre, sziklákra, kéregre is, és külső laza szövetük képes a levegő páratartalmával a növény vízszükségletét fedezni! A gyökércsúcs zöld, klorofilt is tartalmaz, így fotoszintetizálni is képes! Hosszú karcsú, de erős virágszáron lepkére emlékeztető kerek vagy csillag formájú virágok sorakoznak!

Virág: Fehér, rózsaszín, kárminpiros, esetleg sárga, egyszínű vagy foltos, néha sötét erezetű! A lepellevelek egymáshoz hasonlóak, vagy a belső kör levelei jóval nagyobbak! A mézajak 5 karéjú, hegyes vagy ketté hasadt, két hosszú bajuszszerű nyúlvánnyal!

Igényei:

Meleg házi növények

kedden témazáró: bromléliák, vágott zöldek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.