Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011-2012 (3)

2012.04.18

 

 

  1. TÉTEL

-          Dísznövénytermesztés: Kertészet a mezőgazdaság fő ágazat egyik fontos termelői ágazata, amely ipari, dísz, élelmiszeripari növények előállításával foglalkoznak. Dísznövénytermesztésnek nevezzük a külső területek és belső terek díszítésével alkalmas növények céltudatos termesztésével foglalkozó kertészeti ágazatot. Dísznövénytermesztés viszonylag kis felületen nagy értéket állít elő. Berendezések: növényház, hajtatóház, fóliasátor, hűtőház.

-          Feladata: embereknek a dísznövények iránti igényeinek a kielégítés.

-          Árúra jellemző: Lakosság annyi virágot vásárol, amennyit erre fordítani tud. Város és a vidék virágvásárlási szokásai. Jeles névnapokon, ünnepnapokon kereslet nő, amit a termesztőnek követnie kell.

-          Dísznövénytermesztés tevékenységi körei:

o   Árutermelés: Félkész vagy kész árut állít elő közvetlen felhasználásra vagy tovább feldolgozás céljára

§  Szabadföldi pl. egynyári, kétnyári, évelő, faiskola

§  növényházi pl. szaporító anyagtermelés, cserepes növények virágzó dísznövények termesztése, hagymás növények hajtatása

o   Szolgáltatás: kertépítés és fenntartás, virágkötészet és belső terek díszítése

o   értékesítés belkereskedelem, lakossági virágellátás nagy a kereskedelem által. Külkereskedelem export és az import.

-          Növényházi dísznövény termesztési feltételei: Optimumnak nevezzük azt a tartományt, amely a növények életműködéséhez a legkedvezőbb feltételeket biztosítja. Ez minden növénynél más és más érték és a növények egyes fejlődési szakaszaiban is változhat. Szélsőséges esetek a minimum és a maximum pontok. Ezek alatt, illetve fölött a növények maradandó károsodást szenvednek, illetve el is pusztulnak.

-          Hőmérséklet: származási helyüktől függenek, de befolyásoló tényező a növények fejlődési stádiuma is. Hőmérséklet igény szerint 3 csoport van:

o   Melegházi növények 18-20 °C között átlagosan 22-24 °C-on fejlődnek a legintenzívebben (trópusi)

o   Mérsékelt házi: 12-18 °C, de az optimum 16 °C itt a legintenzívebb

o   hidegházi: 3-12 °C-on növekednek az optimum 5-8 °C

-          fény szerepe és szabályozása: Időzített termesztés jelentősége. Fény a fotoszintézis folyamatának alapvető feltételek, természete a nap. Láthatatlan fénysugá 40-44 % teszi ki a növény fejlődésére. Látható fénysugarak közül a vörös sugarak amelyek elősegítik a növény zömök növekedését a kék sugarak megnyúlást okoznak!

-          Fényerősség: A fényt közvetlen vagy szórt formában kapják. Szórt fény jobb nem okoz felmelegedést több a vörös fény benne.

-          Fényigény szerint:

o   Fényigényes: teljes megvilágítás esetén, teljes intenzivitással fejlődnek (mediterrán növény)

o   árnyéktűrő: Szórt fényben, 3-5000 lux károsodás nélkül

o   árnyékkedvelő: 3000 lux alatt, árnyékolni

-          Befolyásoló tényezők:

o   Növényház ÉD fekvésű legyen

o   Mesterséges megvilágítás

o   Fénymennyiség biztosítása lámpákkal

o   túl sok fény árnyékolni kell

-          Megvilágítás hossza függ a szélességi foknál és évszakonként változó értékük:

o   Hosszú nappalos növény: napi 12 óra megvilágításnál hosszabb ideig

o   Rövidnappalos: napi 12 óránál rövidebb megvilágítás esetén virágoznak

o   napszak iránt közömbös növény: télen nyáron egész évben virágoznak pl. Rózsa

-          Víz szerepe és biztosítás: növények számára létfontosságú tápanyag és szállító közeg, fontos hőszabályozó is a növény szerepében.

o   Vízigényes: mocsaras, nedves területekről származnak

o   Közepes: többsége ide tartozik, akkor kell őket öntözni ha a földlabda kezd száradni

o   Szárazságtűrő: sivatagi száraz területekről származnak, túlöntözést nem viselik

-          Tápanyag: dísznövényeket a termesztő közegben vagy talajban termesztjük, amely nem csak rögzít hanem tápanyagot is biztosít. Növény számára fontos tápanyag: víz, szén-dioxid, oxigén, tápsók, tápanyagok.

-          Tápsók:

o   Makro: szén, hidrogén, oxigén, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, vas, kén

o   Mikro: kis mennyiségben hiánytünetet okoznak: bór, mangán, cink, réz, molibdén

o   Nitrogén: zöld növényi részek fejlődéséhez hiánya: sárgulás gyenge növekedés

o   Foszfor: virágzás és a termés képződést segíti, fontos a gyökérképződéshez

o   Kálium: termés minősége hiány levél szél sárgul, majd elhal

o   Magnézium: Klorofil képződéshez szükséges hiány levél sárgulás levél hullás

o   Vas: klorofil képződéshez kell fiatal levél sárgul, de nem hullik le

o   Kén: hiány esetén levél ér sárgul

-          Tápanyag igény szerint:

o   Tápanyagigényes

o   közepes tápanyagú

o   kevés tápanyagot igénylő

-          táptalajkultúrák:

o   lombföldek: bükk, akác, fenyő, marhatrágya föld

o   melegágyi föld: komposzt szerves hulladék elbomlásával

o   tőzeg: jó víztartó és áteresztő

o   homok: föld lazítás

-          Vízkultúra: növények tápoldatban fejlődnek amibe ültetjük szervetlen anyagn, talajpótló közeg, kőzetgyapot, hungarocell, kavics

-          kemokultúra: növények szerves anyagban ültetjük lehet tiszta anyag folyamatos tápoldatozás talaj kémhatását pH értékkel fejezzük ki.

-          Dísznövények szaporítása: legnagyobb hozzáértést és tapasztalatot igényli. Szaporítás módját és igényét több körülmény ibefolyásolja. Ivaros és ivartalan szaporítás mód van

-          ivaros szaporítás: az apai és anyai ivaros sejtek egyesülése révén a szülői tulajdonságok kombinálódnak, így az utódok változékonyak lehetnek új fajták jöhetnek létre. Ivaros szaporítással, szaporíthatók azon a növények amelyek fajta tuulajdonságukat megőrzik és elegendő csíra képes magot tudnak hozni. Magvetés a legegyszerűbb és legtöbb utódnövényt adó. pl: pálmák, broméliák, ciklámen, szoba fenyő, aszparágusz, primula stb… vetés szemenként vagy sorba.

-          Ivartalan szaporítás: sok módja van csak egy szülő tulajdonságai öröklődnek, növények fajta azonosak maradnak

-          szaporítás módok:

o   dugványozás – levágott növényi rész gyökeresítése

§  fejdugvány – hajtás csúcsi része

§  szárdugvány – 1-2 rügyeseket használunk

§  hajtás – 4-6 leveles vagy rügyes

§  levél – levelet leválasztjuk és gyökeresítjük meg nódusz alatt fél 1 cm vágjuk itt képződnek a járulékos rügyek a legkedvezőbbek

o   tőosztással: idősebb növényi részeket több darabra szedünk szét, hogy mindegyiken maradjon gyökér is és szár rész is.

o   természetes szaporító képlettel

§  sarj

§  inda – amikor a növényi indákat képez és a végén önálló kis növényt fejleszt ezeket levágjuk gyökereztetjük és neveljük tovább

§  fiókhagyma – sarjhagyma

o   Merisztéma

o   spóravetéssel – páfrányokat

-          Cserepes levéldísznövények jellemzői: Azokat a dísznövényeket nevezzük melyet valamilyen termesztő edénybe hoznak forgalomba és elsősorban változatos alakjukért, lombozatukkal díszítenek.

-          Felhasználás szerint:

o   szobanövény

o   szoliterként – nagyobb pálmák, fikuszok, monstera, yucca

o   ámpolnanövények – csüngő növények: philodendron, cissus, hedera

o   összeültetések – azonos igényű növényeket

o   alkalmi – kiállítás

o   vágott zöldként – aszparágusz

o   dézsás – tavasztól őszig kihelyezhetők teraszokra pl. pálma

-          Szaporítás:

o   ivaros – monstera, pálma, araucaria, fatsia, nolina, bromélia

o   ivartalan:

§  fejdugvány – aglaonema, dracaena, ficus, peperomia

§  szárdugvány – ficus, cissus, peperomia

§  levél – begonia rex, masoniana, saintpaulina

§  törzsdarabolás – yucca, dracaena

-          Sarj – pandanusz bromélia

-          tőosztás – sansaviera

-          spóravetés – nephrolepis, adiantum

2.TÉTEL - PÁFRÁNYOK

-          Több családja van, amelyek a páfrányok osztályába tartoznak. Tagjai lágyszárú növények, kúszó vagy felálló rizómával rizómák csúcsán levélrózsával.

-          levél: többszörösen szárnyaltak vagy épek a rügyben begöngyöltek, zöld levelek fonákján találjuk a taréjos spóragén magokat, amelyek csoportokban (szóruszokban) helyezkednek el.

-          leírás: Virágtalan szárazföldi növényekhez tartoznak (mohák, zuzmók, harasztok) amelyek az ivaros és ivartalan szaporítási módszert nemzedéknél felváltva alkalmazzák. Szárazföldről először algák jelentek meg a tengerek, óceánok szélén amelyek csak akkor tudtak elterjedni, amikor egyes formáinál kifejlődött egy viaszos burkolat, amely megvédi őket a kiszáradástól. algák kétféleképpen szaporodnak egyszerű ivartalan osztódással ivaros módszerrel. mindkét szaporítási módhoz vízhez volt szükség. Ivaros szaporítás: nagy jelentőség volt az evolúció előrehaladásához páfrányoknál a kifejlett növény ivartalan nemzedék amelynek a levelén vannak a spórák. Spórák szétszóródása után ezek kicsíráznak majd lejátszódik a nemzedék váltás folyamata. Spórákban elő telep fejlődik, ahol megtörténik az ivarsejtek találkozása és ebből fejlődik ki a zigóta vagy csíranövény. Többszöri tűzdeléssel és átültetéssel fejlődik ki a kifejlett növény.

-          Igény: növényházi, melegházi és mérsékeltházi páfrányokat levél dísznövényként termesztüjük. Mérsékeltházi a leggyakoribb. Környezetükkel szemben igényes növények és a tűző napot, hideget nem viselik el. Nyáron árnyékolni kell (többségük erdei aljnövény). Általában dús lombozatúak, ezért sok vizet párologtatnak, talaj kiszáradásra és az alacsony páratartalomra érzékenyek. Hazájukban elsősorban fán lakó (Epifita) növények ezért a tömődött, levegőtlen ültető közeget rosszul tűrik, tiszta tőzeg kultúra vagy tőzeg fenyő, fenyő tüske keverékében ültetjük neveljük őket. Talaj só koncentrátumára érzékeny, emiatt alacsony 0,5 – 0,001 tápoldattal öntözzük.

-          Szaporítása: nagyüzemileg spóravetéssel nagy méretű spóratermű növényt tartunk, amelyről érés előtt leveleket leszedjük, és a papírzacskóba szárítjuk. Teljes száradás után lemorzsoljuk és finom szitával tisztítjuk. Spórákat nedves rostos ládába kis szitával a felületre vetjük és üveglappal takarjuk. Üvegházba 22-24 °C meleget és a 100% páratartalmat tartunk. Spórával elő telep fejlődik amelyből a megtermékenyítés után kis zigóták vagy csíranövények fejlődnek. Ezek kis csomóban 1-1,5 cm darabkák szaporító ládába 2-3 cm lyukú tálcába, így történik a értékesítés. Tűzdelés után 1,5-2 hónap szükséges a szaporító anyag neveléséhez 10-12 cserépbe továbbnevelés 6-10 hónap kész növény, gyorsabb előnyösebb a steril spóravetés. In vitro körülmények között hamarabb lezajlik a nemzedék váltás, így megfelelő edzés után gyorsabban kapunk nagy mennyiségű és kiváló minőségű anyagot, legnagyobb mennyiségben pl. Nephrolepis kizárólag így termesztik. Tőosztásos módszert is alkalmazunk egyes fajoknál: Nephrolepis, Rhumora, Adiantum indaképzésre hajlamos

-          Felhasználása: kereskedelmi célból különféle méretű cserépbe neveljük és cserepes dísznövényként értékesítjük. Egyes fajokat vágó zöldként is neveljük. pl: Rhumora.

-          Melegházi: Adiantum tenerum, Asplenium nidusz, Platycerum alcicorna

-          Mérsékelt: Nephrolepis exaltata, Cyrtonium falcatum

3.TÉTEL - PÁLMÁK

-          Pálmafélék családja, mint egy 2700 fajt számlál, amelynek elsősorban a trópusi égövben terjedtek el. Cserepes levéldísznövényként 1800-as évek elejétől ismerték. Jelenleg nagyobb szaporító anyagot forgalmazó cégek, mint egy 50-70 fajt kínálnak termesztésre. Kertészetek fajtól és a kertészet méreteitől függően szaporító anyagot vagy félkész növényt hozhatnak be.

-          Leírás: Pálma félék karcsú törzsű magasra növő fák.

-          levél: hatalmasra nőhetnek, levélkoronát alkotnak, ezért üstökös fának is nevezik őket. Elszáradt és lehullott levelek maradványai a törzsön jellegzetes mintázatot adnak. Szárnyasan vagy tenyeresen legyező szerűen tagoltak.

-          Virág: sugarasan szimmetrikusak 1 vagy 2 ivarúak többnyire a levelek hónaljába eredő fűrészszerű virágzatban állnak.

-          Termés: csonthéjas vagy bogyótermés

-          igény:

o   Fényigény: árnyékot kedvelő fényigényes fajokat különböztetünk meg. Az árnyékot kedvelő fajok folyamatosan árnyékolás mellett termeszthető közvetlen napfény égést okoz. pl. Chamaedorea elegans. Fényigényes fajokat kis növényházi termesztésben hőmérséklet szabályozása optimális növekedés és a sötétebb esztétikusabb levélszín végett tavasztól őszig, árnyékolni kell. Szabadban tűző napon is tartható. Fényigényes fajok: Areca, Cocos nucifera

o   Nyáron szabadban: Phoenix canariensis, Livistona chinensis, Washingtonia filifera

o   hőigény: szubtrópusi és a trópusi fajok

o   Nevelési időszakban a 2 kategória között nincs különbség tavasztól őszig tartó időszakban, mivel optimális fényviszonyok mellett pálmák optimális hőmérséklete 26-30 °C. Ezt fűtési időszak

 

4.      tétel

Álampolna levéldísznövények ismertetése és termesztéstechnológiája

            Az ampolna típusú növények habitusukkal, megjelenési formájukkal díszítenek! Csüngő jellegű vagy valamilyen támaszra futtatott hajtásaik adják díszítő értéküket. Két típusuk van:

1. Valódi ampolnák: folyamatos növekedésű leveles hajtásaikkal díszítenek

  1. Álampolnák: Itt a hajtás növekedése befejeződik, néhány esetben virágzatban végződik! pl. karácsonyi vagy húsvéti kaktusz. Más esetben az ampolna jelleget hosszan ívelt levelek (Platicerium bifurcatum – szarvas agancs páfrány), tehát az ámpolna jelleget lehajló levelek, vagy csüngő indák adják!

Növényházi nevelésük módjai:

1.      A növényház légterében kifeszített dróthuzalon függesztett cserépben.

Öntözésük lehetséges:

1.1 Egyenként tömlővel (nagyon kézimunka igényes és vízpazarló)

1.2 Csepegtető öntözés (egy-egy cserépbe egy-egy bajuszt vezetünk be)

2. Az üvegház légterében létesített polcokon (általában 12-14-es cserépméretig használjuk ezeket a polcokat) a polcok száma függ az alatta nevelt növény fényigényétől!

3. A növényház asztalán neveljük a növényeket, itt öntözhetünk:

3.1 Tömlővel

3.2 Árasztással

4. Moha vagy bambusz karóra futtatva (kötözve) függesztve polcon vagy asztalon lehet nevelni ezeket a növényeket! Folyamatosan gondoskodni kell a hajtások támaszrendszerre kötözéséről.

Ampolna növények általános igényei:

-          Meleg: 18-22 °C

-          Mérsékelt házi: 14-16 °C

-          N dús zöld növény egységföldbe vagy kemo- vagy hidrokultúrában nevelhető. A tarka levelű változatoknál ügyelni kell a foszfor kálium utánpótlásra, ami a színképződésnél fontos! Közepes vagy nagy vízigényű növények, trópusi vagy szubtrópusi aljnövények, ezért árnyékolni szükséges, nyáron nem viselik el a direkt napfényt!

-          Felhasználásuk: kiegészítő növények, növény összeültetésre, kaspóba ültetve, térelválasztókra vagy fali rácsokra futtatva alkalmazhatjuk

-          Termesztéstechnológia: vegetatív módon hajtásdugványozással szaporítjuk.

o   anyatelepet létesítünk: a növényház talajába kiültetve, futtatva egy tám rendszer mellett nevelve.

o   A dugványokat a nevelt állományról szedjük, vagy a polcokon hidrokultúrában nevelt anyanövényekről folyamatosan szedjük.

-          A fiatal hajtások jól, az időskoriak rosszul gyökeresednek! A fej vagy szárdugványokat többesével, 6-15 dugvány/ cserép, tálcába, 5,5-ös cserépbe vagy közvetlenül a végcserépbe dugványozzuk tőzeg, vagy tőzeg-perlit keverékébe! Szaporító házban 20-22 °C-on magas páratartalom mellet 3-4 hét alatt meggyökeresednek! Nagy méretű szoliter növényeket (16-25 cm átmérőjű cserép) többszöri visszavágással vagy összeültetéssel nevelünk!

-          Hedera helix – borostyán- Araliaceae - Aráliafélék

o   Sz: Európa

o   D: lombozata, alakja adja

o   F: ámpolna növény, mini szortiment

o   L: örökzöldkúszó, vagy szárán rövid léggyökereivel alapra, fákra kövekre kapaszkodó növény. A fiatal hajtásokat 5-6 sugarú, szürkés színű csillag szőrök borítják! Levelei kopaszok, bőrszerűek, sötét zöldek, gyakran fehérlő erekkel! Szórt állásúak a levelek!

o   Levél alakja szerint két félék lehetnek:

§  felfelé kapaszkodó virágos hajtások levelei épek, széles tojásdadok, vagy rombusz alakúak!

§  Vízszintesen kúszó hajtások levelei általában ötkaréjúak, virágaik tömött gömb alakú, ernyő szerű virágzatban állnak!

o   Fekete bogyótermésük a virágzást követő évben érik be!

o   A nemesítés és szelekció a levéllemez tarkázottságára és alakjára terjed ki. Ennek alapján vannak fehér sárga tarkázottságúak, 3-asan 5-ösen karéjosak, keskeny vagy szélesebb levelűek!

o   Fajták:

§  ’Mein Herz’ – Zöld és szív alakú

§  ’Golden Child’ – sárga tarkázottságú

§  ’Sagittigolia’ – zöld és nagyon keskenylevelű

o   Mérsékelt házi növények csoportjába tartoznak, egy részük szabadban is áttelel! Több lsd. általános rész!

o   Termesztés technológiái: anyatelepes létesítünk, amelyeket a tápoldatos nevelésre berendezett polcokon a legcélszerűbb elhelyezni! A lecsüngő hajtásokból fejdugványokat vagy egy – két leveles szárdugványokat! A dugványokat 5,5-ös vagy 7-8 cm-es cserépbe dugványozzuk, gyökereztetjük, 18-20 °C-on! Gyökeresedési idő 3-5 hét! A növényeket 10-12-es cserépben értékesítjük! A nevelési idő fejdugványról 3-4 hónap szárdugványról 6-8 hónap!

o   Kártevők, betegségek: Száraz levegőn atkák károsítják, alacsony hőmérsékleten magas páratartalom mellett levélbetegségek támadják meg!

 

-          Hedera canariensis (’Gloire di Marengo’)

o   Fehér sárgás tarka változat

o   Lsd. Hedera helix

o   Leírása: örökzöld, gyökerekkel kapaszkodó kúszó növény, szórt állású, bőrszerű levelekkel! Leveleik 3-5 karéjúak, alapjuknál szív formájúak! A szárat és a fiatal levelek fonákját kicsi vöröses színű 15 ágú csillagszőrök borítják! Virága jelentéktelen, bogyó termése 3-5 magvú! Meleg vagy mérsékelt házban neveljük, Magyarországon csak nagyon védett helyen telel át! (Déli fekvésben, szélárnyékban)

o   Szaporítása: Anyatelepről szedett fej- és egyrügyes szárdugványokkal szaporítjuk!

 

-          Epipremnum (Scindapsus) aureum – Araceae család

o   Sz: Csendes-óceáni szigetvilág, salamon szigetek

o   F: ámpolna, dekorációs növény

o   L: kúszó növény, levelei asszimetrikusak, bőrszerűek, színükön szabálytalan aranysárga foltokkal, levélnyelek hosszúak, húsosak, váju szerűek, különbség van fiatalkori és időskori levelek között, a fiatal levelek 6-8 cm szélesek és szív alakúak, fényeszöldek, sárga vagy fehér foltosak! Időskori alak, levél 20-60 cm nagyságú, 20-50 cm széles!

o   I: Melegházi növény, termesztése, mint az általános részben!

 

 

-          Ficus pumila

o   Sz: Japán, Kína, Ausztrália

o   D: Levele, alakja

o   F: ámpolna növény

o   L: Hajtásai vékonyak, a borostyánéhoz hasonló szívó gyökerekkel, ezekkel kapaszkodik fatörzsekre, sziklákra, falakra, vagy akár az üvegre is! Örökzöld sötét levelei rövid nyelűek, asszimetrikusan tojásdadok! A levelek két sorosan rendeződnek, szívó gyökereket hajtásokat tetőszerűen takarják! Termő hajtások vastagok és nagyobbak! Termésük nagy és birs alakú! Sötét barnás ibolya színűek, és merev szőrösek!

o   Fajtái: ’Sonny’ , ’Bellus’

o   I: Mérsékelt házi növény, télen 10 °C-on is tartható a kész növény! Fényigényes növény, nyáron a hőszabályozás miatt kell árnyékolni! Víz és pára igényes növény!

o   Term.tech: Fej és szárdugvánnyal szaporítjuk, de csak a fiatal hajtások gyökeresednek jól! Mini növényként is forgalmazható!

o   K: levéltetvek, tripszek, atkák

-          Cissus antarctica – Vitaceae - szőlőfélék

-          Cissus rhombifolia – Vitaceae – szőlőfélék

o   L: Hajtásai felemelkedőek vagy lecsüngőek, rozsdabarnák, lágy szőrűek, levelek tojásdad szív alakúak! 8-12 cm hosszúak, durván fogasak a levélszélek, sötét zöldek a fonákukon világosabbak!

-          Philodendron scandens

-          Syngonium pdophyllum  


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.