Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2. Tétel

2012.04.18

2.Tétel

Ismertesse az egynyári virágpalánta termesztését ivaros szaporítás esetén! Soroljon fel magvetéssel szaporítható egynyári dísznövényeket!

Az egynyári dísznövények szaporítása magról:

Lassú fejlődésűek Palánta nevelés ideje: 4,5-5 hónap pl: Begonia semperflorens

Közepes fejlődésűek Palánta nevelés ideje: 2,5-3 hónap pl: Ageratum houstonianum

Gyors fejlődésűek Palánta nevelés ideje: 1-1,5 hónap pl: Zinnia haageana

Nincs palántanevelési idő helybe vethető Pl: Cucurbita pepo, Callistephus chinensis

Palántanevelés menete

          Magvetés: idejét meghatározza az egynyári dísznövényünk nevelési időtartama, és a rendelés időpontja. Magvetést termesztő berendezésben (üvegház, fólia) végezzük, szaporító ládába, sejttálcába, cserépbe (csírázási hőmérséklet nevelési hő + 7 C0)

         Tűzdelés: 1x esetleg 2x szaporító ládába, sejttálcába

         Cserepezés: 7x7x8-as, 8x8x8-as műanyag cserépbe, végcserépbe

          Edzés: külső környezethez szoktatás üvegházi növényeknél szükséges, fóliásnál nem kell (UV).

          Értékesítés, kiültetés: eladás, végleges helyre való kiültetés

Egynyári dísznövények palántanevelése:

A palántagyári nevelés technológiája

A magvakat steril tálcákba, steril közegbe vetik. Az ún. palántagyárakban a csírázáshoz szükséges hőmérsékletet (22-24 °C-n) és páratartalmat (70-80%) csíráztatókamrákban állítják elő. Az apró magvak méretét drazsírozással (pillírozás) növelik olyan szemcseméretre, hogy a magvetés géppel elvégezhető legyen. Vetés, pneumatikus vetőgéppel, 252 és a 176 sejtszámú tálcába, de ismerünk 538 és 432-es sejtszámú tálcákat is. A tálcák mozgatása könnyű, szállítása egyszerű és biztonságos. Csírázást követően a tálcákból az üres cellákat eltávolítják, helyükre géppel pótlást tesznek, így minden tálcában azonos számú növény kerül piacra.

A hagyományos kézi vetés technológiája

A repítőszőrös, pálcika alakú vagy más, különleges formájú magvakat továbbra is kézzel vetik, szigorúan ügyelve a vetés sűrűségére. A műanyag szaporító ládákban is forgalomba hoznak tűzdelésre előnevelt magoncokat.

A hosszú tenyészidejű egynyári dísznövényekből cserepes palántákat nevelünk. Ebbe a csoportba többségében apró magvú fajok tartoznak. Az apró magot felszínre vetjük. 500-1000 db magot tudunk egy szaporítóládába egyenletesen elszórni. A steril közeget magvetés előtt vízzel felszívatjuk, hogy a csírázásig ne legyen szükségünk öntözésre. Vetés után a ládára üveglapot teszünk a pára megőrzésére, és ha szükséges, az üvegre árnyékoló szövetet vagy papírt terítünk. Az üveglapot naponta forgatjuk, a kicsapódott vizet lecsurgatjuk.

A magvak fajtól függően 8-21 nap alatt csíráznak. Mivel a magoncoknak fényre van szükségük, az árnyékolót fokozatosan eltávolítjuk. A mohaszerű magoncokat rövid időn belül tűzdeljük. Az első tűzdelés ún. csepptűzdelés: 4-6 növény marad együtt. Ezt követi kb. 4 hét múlva a második tűzdelés, amikor méret szerint szétválogatjuk a palántákat, ekkor a nagyobbakat 7-8 cm-es cserépbe, a kisebbeket szaporítóládába tűzdeljük. A pillírozott magok vetésével ezt a kétszeres tűzdelést küszöbölik ki, mert a magoncok azonnal cserépbe ültethetők.

Cserepezésre olyan tápanyagtartalmú közeget állítsunk össze, hogy a palántanevelés során tápoldatozásra csak vegetációs fázisonként eltérő tápanyagigény kielégíse miatt legyen szükség. A palántanevelő tőzeghez tartós hatású, komplex műtrágyát keverjünk (Plantosan 4D, Buviplant A, Osmocote Plus 3-4 hónapos).

A középkorai vagy közepes palántanevelési időt igénylő egynyári dísznövények magvetését február végén, március elején végezzük el, az előző csoportnál leírtak szerint.

A cserépbe ültetés, ha "szivarhengeres" magoncokat vásároltunk, történhet géppel; ha szaporítóládából szedjük ki a magoncokat, a gép megtölti földdel a cserepeket és ezekbe tűzdelünk.

A gyors kifejlődésű fajokat március végén, április elején vetjük cserépbe, szemenként. A házikertekben, ill. a parkfenntartásban vethetünk állandó helyre is, közvetlenül a virágágyba.

A palánták ma már értékesítésig a növényházban, fóliaházban maradnak. A megnyúlás elkerülésének egyik módja a növekedésgátló szerek használata: pl.: Alar 85.

 

Növények felsorolása:

1.      Ageratum houstonianum – bojtocska

2.      Gazania rigens – záporvirág

3.      Rudbeckia hirta – borzas kúpvirág 

4.      Senecio cineraria – hamvaska

5.      Tagetes erecta – nagyvirágú bársonyvirág

6.      Celosia argentea var. plumosa

7.      Catharanthus roseus – rózsameténg

8.      Begonia semperflorens – mindignyíló begónia

9.      Lobularia maritima – fülesternye

10.  Matthiola incana – kerti viola

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.